Træningsfilm og gode råd fra fysioterapeuten

Gå direkte til:

Trine Maribo Carstensen er uddannet fysioterapeut i 1991.

Hun har arbejdet på Bispebjerg Hospital i næsten 27 år og langt størstedelen af tiden på neurologisk afdeling. Fra 2004-2018 var hendes primære område Daghospital for Atypisk Parkinsonisme, hvor hun var med til at opbygge og udvikle det tværfaglige team.

Trine er nu selvstændig fysioterapeut i København. Hendes fysioterapi er en kombination af rådgivning, øvelser og manuel behandling og foregår på klinik eller hjemme.

Vigtige bevægelsesfunktioner

Mange oplever at miste kræfter gradvist, så det er klogt at forsøge at vedligeholde sin styrke og de forskellige bevægelsesfunktioner, så godt man kan. Det drejer sig f.eks. om at gå, rejse og sætte sig, at komme i og ud af sin seng og at komme ned på gulvet og op igen.

Med træning kan man ofte bevare funktionerne længere – man forhaler forværringen – og mange synes, det er tilfredsstillende, at de har mulighed for at gøre noget selv. I nogle tilfælde er det endda muligt at forbedre nogle funktioner lidt.

Det er klogt at komme ud til sin grænse tit for at holde sin bevægefrihed så stor som mulig. Man kan sige, at man skal bruge det, man har, for ellers vil det forsvinde. Inaktivitet gør, at man bliver svækket, og bevægefriheden vil da indskrænke sig hurtigere.

For at støtte træningen må man, hvis det er muligt, spise godt, få nok væske og sove godt.

De fleste har glæde af fysioterapi for at få støtte til den vedligeholdende træning.

Hvis du døjer med træthed

For nogle mennesker med MSA er træthed det største problem. Man kan egentlig godt udføre mange forskellige bevægelser, men man orker ikke at gøre ret meget. Man må da forsøge at holde kræfterne ved lige, så godt man kan.

Når man har trænet, må man gerne kunne mærke, at man har brugt kroppen, men man skal ikke blive så udtrættet, at man ikke kan klare andre ting, der er vigtige for en. Dette kan være en svær balance, og den skal justeres en gang imellem.

Det er en god ide at tale sine prioriteringer igennem med familie og sundhedspersonale, så alle omkring en kender til dem. Man kan overveje, hvad der er vigtigst for en, og hvad der gør en glad, så man har mulighed for at prioritere disse ting og dermed økonomisere med sine kræfter. For nogle kan det være at træne og at gå tur i skoven, for andre kan det være vigtigere at have overskud til at få besøg af familien.

Jeg har f.eks. haft en patient, der kunne mærke, at det blev sværere både at spise, gå og tale. Det gjaldt for dem alle tre, at det ville kræve en indsats at holde dem ved lige. Vi talte det igennem, og hun kom frem til, at det var vigtigst for hende at vedligeholde gang og tale. Spisning betød mindre. Derefter kunne hun sætte mere målrettet ind med vedligeholdende træning af gang og tale og så få hjælp til spisningen.

Mange, der døjer med træthed, har brug for hjælp til at få struktureret deres hverdag, så den kan hænge sammen. Herunder er det godt at tale om tid til hvil, da et liggende middagshvil kan give nye kræfter, så man bedre kan nyde de ting, man skal sidst på dagen.

I disse overvejelser må man hele tiden huske, at man gør det så godt man kan, og at det er godt nok.

Øvelser for kropsholdningen

En del mennesker med MSA får ændret kropsholdning. Nogle får en parkinsonistisk ludende holdning, nogle får svært ved at holde hovedet oppe, og nogle mister kræfter generelt og bliver trætte.

Øvelser for kropsholdningen plejer at give velvære. Bevægeligheden i ryggen holdes ved lige. Dette er rart i sig selv, og det er også medvirkende til, at der skabes bedst mulig plads til vejrtrækningen. Man arbejder med de små og store muskler for at vedligeholde kræfterne, herunder kernemuskulaturen.

Øvelserne kan også gøre, at man mærker kroppen lidt bedre. Kroppen er konkret. Når man mærker den på forskellige måder, hjælper det til, at man kan mærke sig selv. Mange oplever, at de dermed bedre kan mærke, hvad de har brug for.

Hvis du har behov for det, kan du bede din fysioterapeut om at få flere eller andre øvelser for kropsholdning og kernemuskulatur.

Øvelsesbeskrivelse

Øvelserne udføres siddende. Hvis man har god balance, kan nogle af dem også udføres stående.

Hver øvelse gentages 1-10 gange alt efter, hvad der er rart, hvad du har brug for, og hvad du orker.

Øvelserne udføres i roligt tempo. De giver mest, hvis du kommer langt ud i stillingerne og bliver der et stykke tid.

Man må gerne mærke, at man bruger kroppen; men øvelserne må ikke gøre ondt i skuldrene eller andre steder.

Hvis det er svært at få fat i en øvelse, så gør det så godt, du kan. Selve det, at du prøver, gør at du sender signaler til musklerne, og måske vil du efterhånden kunne få fat i den.

  • Bækkenvip frem og tilbage
  • Rotation af ryg og nakke. Sid med ret ryg. Drej helt om til den ene side. Drej også hovedet så langt om, du kan, og kig helt ud i øjenkrogen. Slip åndedrættet. Bliv der lidt. Derefter helt om til den anden side.
  • Ræk så langt ud til siderne, du kan.
  • Sidebøjning. Ræk ned mod gulvet med den ene hånd og op mod loftet med den anden. Slip åndedrættet.
  • Hvis du ikke har ondt i skuldrene: Ræk armene op mod loftet og stræk dig godt. Stræk skiftevis den ene og den anden arm op mod loftet. (Denne øvelse er ikke med i videoen.)
  • Lukke-åbne-øvelsen. Krum ryggen og drej armene indad. Åbn derefter brystet, drej armene udad og slip åndedrættet.
  • Hvis du har mulighed for det, så er det godt at ligge på maven med hænderne under panden. Lig der et godt stykke tid, og lad tyngden og åndedrættet hjælpe til, at den øverste del af ryggen og forsiden af skuldrene kan give sig.

God siddestilling

Hvis man har tendens til at sidde med ludende kropsholdning i sofaen, kan man prøve at sidde med puder i ryggen og overkroppen lænet godt tilbage. Derved kan man lettere holde hovedet, så man kan få øjenkontakt med dem, man taler med, kan kigge rundt eller kan se fjernsyn. Hvis man plejer at bruge halskrave, kan en bedre siddestilling måske betyde, at man kan klare sig uden denne en del af tiden.

Det kan være en god ide at anskaffe sig en lænestol med indstilleligt ryglæn, evt. elektrisk, og kommunen kan muligvis bevilge sådan en.

Hvis man har tendens til at hælde til siden i sin stol, vil nogle muskler og led være udsat for et konstant stræk, som med tiden kan give smerter. Derfor er det smart at få hjælp til at sidde lige. Man kan med fordel være opmærksom på dette tidligt i forløbet, så man ikke får mere udtalte skævheder i kroppen end højst nødvendigt. 

Udgangspunktet skal helst være godt, så sørg for så vidt muligt at sidde med bækkenet lige.

Hvis man derudover har brug for støtte til overkroppen, må man finde en lænestol, hvor ryglænet har rundede sider, eller man kan bruge en pude eller en kilepude. Hvis man sidder i kørestol, kan man få en ryg med sidestøtte eller få påmonteret en sidebøjle.

Om at rejse og sætte sig

I denne video kan du få fif til, hvordan du kan komme op fra stolen og, hvordan du kan vedligeholde denne evne så længe som muligt.

Øvelser

Det er godt at lave disse øvelser hver eneste dag, så længe du kan.

Sæt stolen op mod en væg, så den ikke glider bagud. Hvis du har problemer med balancen, så hav din rollator foran dig.

  • Sid på en stol. Stræk skiftevis det ene og det andet knæ helt ud og bøj op i fodleddet.
  • Rejs og sæt dig så mange gange, du kan.
  • Holde pauser på vej ned: Sæt dig halvvejs ned. Hold stillingen i 5 sek. Gå nu 2 cm. længere ned med numsen, og holde stillingen i 5 sek. 2 cm længere ned osv. indtil du når stolesædet.

Ortostatisk hypotension

Hvis man har problemer med faldende blodtryk, er det godt at spænde de store muskler i lår og baller, inden man rejser sig op. Derved pumper man blod op til hjernen.

Dette kan også bruges, hvis man står eller går og kan mærke, man er lige ved at besvime. Det er da en god ide at spænde lårmusklerne for at få blod op til hovedet. Hvis man har erfaring med, at dette ikke er nok, skal man sætte sig ned på en stol eller sin rollator, og hvis man er ude og ikke har sådan en, må man sætte sig helt ned på fortovet.

Hvis man døjer med lavt blodtryk, er en albuestok således ikke et tilstrækkeligt gangredskab. Man må da have en rollator med sæde.

Øvelser for fødder og ben

Det er rart at blive ved med at have god kontakt til sine fødder og ben, så her har vi samlet nogle øvelser for det.

Øvelsesbeskrivelse

Øvelserne udføres i roligt tempo. De giver mest, hvis du kommer langt ud i stillingerne og bliver der et stykke tid.

Hver øvelse gentages 1-10 gange alt efter, hvad der er rart, hvad du har brug for, og hvad du orker.

Hvis det er svært at få fat i en øvelse, så gør den så godt, du kan. Selve det, at du prøver, gør at du sender signaler til musklerne, og måske vil du efterhånden kunne få fat i den.

Siddende øvelser

  • Stræk skiftevis det ene og det andet knæ helt ud – helt! – og bøj op i fodleddet
  • Løft skiftevis det ene og det andet knæ helt op til maven
  • Før knæene så langt ud til siderne, som du kan. Pres dem derefter ind mod hinanden.

Siddende eller stående øvelser

Hvis du står, så støt dig eventuelt til et møbel eller til din rollator.

  • Op på tå og op på hæle. Hold stillingen et stykke tid.
  • Kom ud på ydersiderne af fødderne, krum tæerne alt hvad du kan, bliv der lidt. Så på indersiderne.
  • Storetæer op og ned: Løft storetæerne op og hold de fire små tæer i gulvet. Derefter omvendt. Du må gerne hjælpe til med fingrene for at få det til at lykkes.

Stående øvelser

Stå eventuelt med siden til et bord, så du kan støtte dig ved behov.

  • Langsomme knæbøjninger.
  • Dybe knæbøjninger i gangstående: Stå med den ene fod langt foran den anden og sørg for at have bredde mellem fødderne. Denne øvelse kræver god balance, så lav den kun, hvis du kan udføre den sikkert.
  • Vrik fra side til side med bækkenet. Vip bækkenet frem og tilbage.
  • Cirkler med bækkenet den ene vej og den anden vej. (Denne øvelse er ikke med i videoen.)

Om at gå sikkert

De fleste vil gerne bevare deres evne til at gå så længe som muligt. Få gode råd i denne video.

Forebyggelse af fald

Hvis du har usikker balance, er der en række ting, du skal være opmærksom på, for det er vigtigt at forsøge at forebygge, at du falder. Det gælder om at undgå at komme til skade!

Lidt knubs kan man måske godt tage, men man skal helst undgå at slå sig alvorligt. Det er nemlig sværere at komme sig, når man har MSA. Man risikerer at tabe så mange kræfter, at man ikke kan komme op på samme niveau igen. Hvis man f.eks. brækker et ben, kan man således risikere at miste sin gangfunktion.

Det er klogt at bede om et kommunalt faldforebyggende hjemmebesøg tidligt i forløbet for at få afdækket, hvor det er usikkert for dig at færdes, i hvilke aktiviteter og situationer og hvornår på dagen. Det vil ofte være en god ide at tage imod de faldforebyggende foranstaltninger, som kommunen kan tilbyde, hellere lidt før end lidt senere for at være på den sikre side.

Det kan f.eks. være:

  • Ofte vil en rollator være det mest velegnede, og der findes forskellige slags, der er værd at nævne her:
    • med slæbebremse, så den hele tiden bremser lidt. Hvis ens rollator er lidt for levende og måske løber fra en, kan en slæbebremse hjælpe rigtig godt. De findes i forskellige udgaver, men fælles for dem er, at de skal indstilles, så de passer til dig. Muligvis skal slæbebremsen justeres et par gange senere i forløbet.
    • med store bløde hjul, så den er velegnet udendørs brug. Det kan f.eks. være rollatoren “Topro Olympos”, der en lidt større rollator, god og stabil, så den er mere sikker og betydeligt mere behagelig at gå med på ujævnt terræn.
    • med underarmsstøtte, så man får mere stabilitet i overkroppen
    • med omvendt bremsesystem, så den kun kører, når man klemmer på bremserne
    • med bakke, så man selv kan have et glas vand med rundt. Bakken kan forholdsvis nemt tages af og på.
  • Håndgreb ved trappetrin og dørtrin, f.eks. ved indgangsdøre, ved dør til badeværelse og i bruseniche.
  • Ramper på dørtrin eller fjernelse af dørtrin
  • På trapper kan gelænder i begge sider øge sikkerheden betydeligt.
  • På badeværelset kan armlæn på toilettet, toiletforhøjer, håndgreb forskellige steder, badetaburet osv. lette hverdagen og gøre den meget sikrere.
  • En arbejdsstol kan være god i køkkenet, hvis man bliver usikker, når man skal vende sig.
  • En bøjle på sengen, på gulvet eller på væggen kan være en stor hjælp, når man skal ud af sengen.
  • Kørestol
  • Øvrige faldforebyggende tiltag

Træthed kan øge faldrisikoen hos nogle, så da kan det hjælpe med et middagshvil.

Sørg for at få balance- og styrketræning hos din fysioterapeut og evt. hjemmeøvelser.